THK YAMAÇPARAŞÜTÜ EKİBİ
-
Yamaçparaşütü kumaş ve iplerden oluştuğu için sabit yapısı olmayan ve çok hafif hava aracı sınıfına giren sportif bir hava aracıdır. Pilot motoru sırtında taşır ve bu sayede tıpkı uçaklar gibi düz bir alandan kalkış yapabilir.
-
Kalkışı ve inişi için piste ihtiyacı yoktur. Basketbol sahası büyüklüğünde önü düz ve açık bir alan kalkış ve iniş için yeterlidir. Uçuşta pilot açıkta seyahat eder. Motor arızası, motor durması gibi zorunlu hallerde yamaçparaşüt süzülüşünü sürdürür ve iniş normal olarak gerçekleştirilir.
-
Bu hava aracı düşük sürati, alçak irtifada uçabilmesi ve görselliği olması nedeniyle daha çok milli bayramlar, kurtuluş günleri, festival gibi etkinliklerde gösteri amaçlı kullanılmaktadır. Gösteri uçuşlarında günün anlamına uygun olarak 3 m. x 4,5 m. ebadında “Türk Bayrağı, Atatürk Posteri, yazılı pano vs. açılmaktadır. Birden fazla hava aracı ile yapılan gösterilerde kol uçuşları ve geçişler yapılmaktadır.
-
Türk Hava Kurumu’nun Motorlu Yamaçparaşüt gösteri ekibi, halkımızın sportif havacılığa olan ilgisini arttırmak, havacılığı sevdirmek ve tanıtmak amacıyla 2005 yılından itibaren kamu kurum ve özel kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda ücretsiz olarak yurdumuzun farklı bölgelerinde yüzlerce saat/sorti gösteri uçuşları yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Bu uçuşlarda ayrıca doğal güzellikler ve turistik mekânların havadan fotoğrafları çekilmekte ve “Türkiye” albümü oluşturulmaktadır.
Pilotlar
Orhan ÖZGÜLBAŞ
Murat TOK
Doğa Yamaç ÖZGÜLBAŞ
Ender EROL
Yer Ekip Sorumluları
Hakkı MACAR
Bülent ESENYEL
Hava Aracı Teknik Özellikleri:
Motor
Toplam ağırlığı : 40 kg.
Motor tipi-gücü : Tek silindirli ve iki zamanlı - 22 hp
Min-Mak hızı : 25 - 50 km.
Uçuş menzili : 100 km.
Kalkış için pist mesafesi : 30 m.
Uçuş tavanı : 2000 m.
Yakıt cinsi-kapasitesi : 95 oktan benzin - 10 litre
Ortalama uçuş süresi : 2 saat.
Yamaçparaşütü
Kanat alanı : 28 m2
Ortalama yüksekliği : 10 m
Genişliği : 12 m
Kanat ağırlığı : 6 kg.
Havada süzülme oranı : 1/8